نوشته شده توسط : ذهن نو

وزن نگرفتن نوزاد با توجه به نمواررشد کودکان تعیین می شود. گاه حساسیت های زیاد والدین کاذب بوده و این نمودارها به شما کمک می‌کنند تا بتوانید معیاری برای سنجش سلامت فرزندتان داشته باشید. اما تحت شرایطی هم ممکن است عواملی مانع از رشد و وزن گرفتن نوزاد بگردد که باید آن‌ها را در اسرع وقت شناسایی و رفع نمایید.

فهرست مطالب

 

  • وزن نگرفتن و کم وزنی نوزاد
  • وزن مناسب نوزادان چقدر باید باشد؟
  • چه زمانی وزن نگرفتن نوزاد نگران کننده است؟
  • وزن نگرفتن نوزاد دو ماهه
  • علت وزن نگرفتن نوزاد
    • کم بودن تعداد دفعات شیردهی
    • مدت زمان شیردهی ناکافی
    • قدرت مکیدن ضعیف نوزاد
    • وزن نگرفتن نوزاد با شیر مادر
    • مشکلات نوزادی
    • کالری کافی دریافت نمی‌کند
    • جذب نکردن کالری دریافتی
    • بیش از حد کالری سوزاندن
    • سایر علل کم وزنی نوزاد
  • وزن نگرفتن نوزادی که از شیرخشک استفاده می‌کند
  • وزن نگرفتن نوزاد نارس
  • چه اقدامی برای درمان کم وزنی نوزاد انجام دهیم؟
    • سخن پایانی

متخصصین با بررسی شرایط و سن نوزاد، وزن زمان تولد، میزان و کیفیت تغذیه و… علت کم وزنی نوزاد را پیدا می‌کنند. سپس با توجه به آن راهکار مناسب ارائه می‌شود. برای اطلاع از علت کم وزنی و یا وزن نگرفتن نوزاد خود با ما همراه باشید و یا برای دریافت خدمات مشاوره کودک کلیک کنید.

برای دریافت مشاوره در زمینه وزن نگرفتن نوزاد می‌توانید در ساعت از روز برای مشاوره تلفنی از طریق شماره 02191002360 و یا از طریق تلفن های ثابت شهری با شماره 9099070354 با برترین متخصصان در مرکز مشاوره روانشناسی ذهن نو تماس حاصل نمایید.

وزن نگرفتن و کم وزنی نوزاد

نوزاد در دو هفته اول تولد، تقریبا حدود ۱۰٪ از وزن خود را از دست می‌دهد. سپس طی دو هفته دوم وزن‌گیری کرده و به وزن ابتدایی تولد خود می‌رسد. گستره وزن نرمال نوزاد از ۲/۵ تا ۴/۵ کیلوگرم متفاوت است. میانگین وزنی بیشتر نوزادان در محدوده ۳۲۰۰ تا ۳۴۰۰ گرم است. اشاره کردیم نوزاد تازه متولد شده در دو هفته اول تولد، ۱۰٪ از وزن خود را از دست می‌دهد. جنین در دوران بارداری از طریق بندناف تغذیه می‌شود که پس از تولد تا زمانی که با شرایط تغذیه‌ای جدید هماهنگ شود، مقداری از وزن خود را از دست می‌دهد.

از طرفی جنین طی بارداری مقداری از مایع آمنیوتیک را می‌بلعد که پس از تولد آن را دفع می‌کند. دفع مایع آمنیوتیک منجر به از دست دادن وزن در دو هفته اول پس از تولد می‌شود.

فرایند وزن‌گیری نوزاد مسئله مهمی است که در هر مرتبه مراجعه به مراکز بهداشتی یا مراجعه به متخصص اطفال، وزن آن‌ها اندازه‌گیری می‌شود. برای مشاهده جدول وزن گیری نوزاد کلیک کنید.

وزن مناسب نوزادان چقدر باید باشد؟

با اینکه بیشتر والدین تمایل دارند که نوزادی تپل داشته و این موضوع را نشانه ای از سلامتی او می‌دانند؛ اما در این زمینه باید به نمودار رشدی کودک توجه داشته باشید و نه وزن گیری او. وزن ایده آل برای یک کودک یک ساله 10 کیلوگرم است. از طرفی بر اساس نمودار رشدی اگر وزن کودک کمتر از 5 درصد و یا بیشتر از 97 درصد باشد؛ او در وضعیت نگران کننده ای قرار داشته و بهتر است در این مورد اقدام جدی نمود.

چه زمانی وزن نگرفتن نوزاد نگران کننده است؟

اصلی ترین معیاری که در مورد وزن نگرفتن نوزاد وجود دارد؛ وزن او هنگام تولد است. اگر کودک بعد از دوهفته تغذیه با شیر به وزن هنگام تولد برگردد؛ به معنی سلامت اوست و جای نگرانی وجود ندارد. اما اگر به این وزن برنگشته و به تدریج هم شیر کمتری مصرف کند؛ به این معنی است که مشکلی در دریافت شیر وجود دارد. البته که والدین در خانه نمی‌توانند به درستی فرزند خود را وزن کنند. به همین دلیل بهتر است در این زمینه حتما به متخصص اطفال مراجعه کرده و در این زمینه اقدامات لازم را انجام دهند.

وزن نگرفتن نوزاد دو ماهه

همانطور که گفتیم نوزاد شما با هر وزنی متولد شود، در هفته های اول وزن خود را از دست می‌دهد. در ماه های اول تولد نیز دلایل دیگری مثل کمبود شیر مادر، کولیک معده، حساسیت نوزاد و… باعث کاهش وزن او می شوند. وزن نگرفتن نوزاد نشانه وجود مشکل است که باید در کوتاه ترین زمان شناسایی و رفع شود. بنابراین باید با آگاهی از روند رشد نوزاد خود سلامت او را بررسی نمایید.

در هر مراجعه به مراکز بهداشت یا متخصص اطفال، وزن نوزاد سنجیده می‌شود. پس از اندازه‌گیری، عدد مربوط به وزن در کارت واکسن نوزاد ثبت می‌گردد. با ثبت وزن نوزاد می‌توان روند وزن‌گیری و رشد او را مطابق با نمودارها رشدی بررسی کرد.

نمودار رشد کودک مهم‌ترین معیار ارزیابی سلامت نوزاد است. قرار گرفتن نمودار رشد در محدود ۵٪ تا ۹۷٪ به معنی سلامت کودک است. برای مشاهده جدول قد و وزن نوزاد کلیک کنید.

غذا کمکی از ۶ ماهگی برای کودک شروع می‌شود. کاهش وزن در کودکانی که به تازگی شروع به مصرف غذا کمکی کرده‌اند، طبیعی است. از یک تا دو سالگی تقریبا ۲ کیلوگرم افزایش وزن برای کودک طبیعی است.

علت وزن نگرفتن نوزاد

 

افزایش وزن نشانه تغذیه مناسب و دریافت مقدار کافی شیر توسط نوزاد است. وزن‌گیری کمتر از مقدار مورد انتظار می‌تواند نشان‌دهنده عدم تغذیه کافی یا بیماری باشد. در ادامه به معرفی برخی از علت های کم‌وزنی نوزاد اشاره می‌کنیم.

کم بودن تعداد دفعات شیردهی

گفته می‌شود هر ۲ تا ۳ ساعت به فرزند خود شیر بدهید. روز‌های ابتدایی تولد که نوزاد بیشتر می‌خوابد، توصیه می‌کنیم خودتان او را برای شیردهی بیدار کنید.

مدت زمان شیردهی ناکافی

هر مرتبه شیردهی نوزاد باید ۱۰ تا ۲۰ دقیقه طول بکشد. هرچه کودک بزرگ‌تر شود، مدت زمان لازم برای شیردهی به مرور کاهش می‌یابد.

شیری که در دقایق اولیه ترشح می‌شود بیشتر حاوی قند بوده و پس از چند دقیقه چربی و پروتئین نیز به شیر مادر اضافه خواهد شد.

چربی و پروتئین از جمله مواد مفیدی هستند که به افزایش وزن کودک کمک می‌کند.

قدرت مکیدن ضعیف نوزاد

پایین بودن قدرت مکیدن سینه بیشتر مربوط به ماه‌ها ابتدای تولد است. واضح است که اگر نوزاد نتواند با مکیدن مناسب، شیر کافی از سینه مادر خارج کند؛ در نتیجه موجب کم‌وزنی نوزاد می‌شود.

وزن نگرفتن نوزاد با شیر مادر

کمبود شیر مادر حتما باید بررسی شود. متخصص با بررسی مقدار شیر مادر درمان مناسب ارائه می‌دهد. پس از درمان این مشکل به کمک متخصص، نوزاد شروع به وزن‌گیری می‌کند. در صورتی که مساله رفع نشود، شیر خشک تجویز می گردد.

مشکلات نوزادی

علاوه بر قدرت مکیدن ضعیف کودک، عوامل دیگری مانند شکاف کام یا لب، لب شکری موجب اختلال در تغذیه کودک می‌شود.

ناهنجاری‌ها دیگری چون اسهال، اختلال در هضم شیر توسط کودک، رفلاکس معده از دلایل کم وزنی نوزاد به شمار می‌روند.

به دنبال رفلاکس معده، نوزاد استفراغ کرده و شیر را پس می‌زند. اسید‌معده نوزاد پس از دفع شیر بالا آمده که موجب سوزش گلو و ناراحتی نوزاد در شیر خوردن مجدد می‌گردد. وزن نگرفتن نوزاد با چنین مشکلاتی به رشد او آسیب می‌زند. برای آشنایی با نشانه های سلامت نوزاد تازه متولد شده کلیک کنید.

کالری کافی دریافت نمی‌کند

در مورد وزن نگرفتن نوزاد؛ سه حالت ایجاد می‌شود که بررسی تک تک آنها والدین را به نتیجه رسانده و باعث می‌شود تا اقدام درستی انجام دهند. کودک به دلایل مختلفی کالری کافی دریافت نمی‌کند؛ که شامل موارد زیر هستند.

  • خواب آلودگی
  • منحنی یادگیری
  • مشکل در مکیدن
  • شروع غذای جامد

جذب نکردن کالری دریافتی

در مرحله بعدی، کودک شاید کالری کافی را دریافت کند؛ اما نمی‌تواند آن را جذب نماید که برای این موضوع نیز دلایل مختلفی وجود دارد. ریفلاکس معده، ابتلا به حساسیت غذایی و بیماری سلیاک از این دلایل محسوب می‌شوند که کودک قطعا در این مورد نشانه هایی از خود بروز می‌دهد و والدین باید برای درمان آنها اقدام نمایند.

بیش از حد کالری سوزاندن

اگر کودک کالری کافی دریافت کرده و حتی بتواند آنها را جذب کند؛ موضوع دیگری که در مورد وزن نگرفتن نوزاد مطرح است؛ سوزاندن بیش از حد این کالری هاست. در واقع سوخت و ساز بدن یک نوزاد تازه متولد شده؛ نباید تا این اندازه بالا باشد. نوزادان زودرس، آنهایی که از مشکلات تنفسی و یا قلبی رنج می‌برند؛ به چنین حالتی گرفتار می‌شوند.

سایر علل کم وزنی نوزاد

عواملی از قبیل سندروم‌ داون، کم‌اشتهایی پس از واکسن، بی‌اشتهایی به دنبال زردی، ابتلا به عفونت‌ها، مشکلات قلبی، بیماری سلیاک، اختلال در بلع مواد غذایی و حساسیت‌ها خوراکی در این دسته جای می‌گیرند.

وزن نگرفتن نوزادی که از شیرخشک استفاده می‌کند

معمولا مادران تصور می‌کنند که کودکانی که از شیر خشک استفاده می‌کنند؛ چاق تر از کودکان دیگر شده و وزن گیری آنها سریع تر اتفاق می‌افتد. در صورتی که همیشه اینطور نیست و این وضعیت مادران را گیج می‌کند. این حالت به دلیل مشکلات داخلی در کودکان بروز می‌کند که والدین برای تشخیص و درمان آنها حتما از متخصص کمک بگیرند.

وزن نگرفتن نوزاد نارس

وزن نگرفتن نوزاد نارس تا حدی طبیعی است و در بیشتر موارد این کودکان در بیمارستان نگهداری می‌شوند تا به وزن طبیعی رسیده و سپس به خانه منتقل می‌شوند. از این رو در این شرایط نیازی به نگرانی وجود نداشته و تنها با انجام برخی از اقدامات والدین می‌توانند این موضوع را برطرف کنند. برای مثال شیر مادر را همراه با شیرخشک به فرزند خود بدهند؛ رژیم غذایی معینی داشته باشند؛ تماس پوست به پوست خود را با فرزند حفظ کنند؛ به صورت مرتب او را ماساژ دهند و حتما در این زمینه از متخصص کمک بگیرند.

چه اقدامی برای درمان کم وزنی نوزاد انجام دهیم؟

 

اقدامات مختلفی برای رفع علل وزن نگرفتن نوزاد و درمان کم وزنی او باید انجام شود. برخی از این اقدامات به شرح زیر است.

_ آموزش شیوه صحیح شیردهی به مادر: در این آموزش‌ها در رابطه با مدت زمان شیردهی و تعداد دفعات آن با مادران صحبت می‌شود.

_ درمان عفونت‌ها را در اولویت قرار دهید.

_ غذاهای کمکی با کالری بالا برای کودک تهیه شود.

_ وضعیت سلامتی کودک بررسی شده و مشکلات مربوط به سلامتی ارزیابی گردد.

سخن پایانی

این نکته را فراموش نکنید که لاغری به معنی وزن نگرفتن نوزاد نیست. برخی از نوزدان به طور طبیعی لاغرتر از بقیه هستند و این به معنی وجود مشکل نیست. از این رو در این مورد حتما به نمودار رشدی آنها توجه داشته و با متخصصین مشورت نمایید. از طرفی خود نیز اقدامات لازم را انجام داده و از بروز مشکلات ناشی از کمبود وزن پیشگیری نمایید.

برای دریافت مشاوره در زمینه وزن نگرفتن نوزاد می‌توانید در ساعت از روز برای مشاوره تلفنی از طریق شماره 02191002360 و یا از طریق تلفن های ثابت شهری با شماره 9099070354 با برترین متخصصان در مرکز مشاوره روانشناسی ذهن نو تماس حاصل نمایید.

 

منبع: وزن نگرفتن نوزاد





:: بازدید از این مطلب : 29
|
امتیاز مطلب : 0
|
تعداد امتیازدهندگان : 0
|
مجموع امتیاز : 0
تاریخ انتشار : جمعه 16 شهريور 1403 | نظرات ()
مطالب مرتبط با این پست
لیست
می توانید دیدگاه خود را بنویسید


نام
آدرس ایمیل
وب سایت/بلاگ
:) :( ;) :D
;)) :X :? :P
:* =(( :O };-
:B /:) =DD :S
-) :-(( :-| :-))
نظر خصوصی

 کد را وارد نمایید:

آپلود عکس دلخواه: